МЕТОДИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРОГНОЗУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ АВТОМОБІЛЕБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ДЕРЖАВНОГО СТИМУЛЮВАННЯ ВНУТРІШНЬОГО ПОПИТУ НА АВТОМОБІЛІ - Dmytriiev, I. A.; Shevchenko, I. Yu.; Dmytriieva, O. I.; Maltseva, V. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Автомобілебудування є стратегічно важливою частиною промисловості, роблячи значний внесок у формування валового внутрішнього продукту, залучення інвестицій і створення робочих місць. Світовий досвід розвитку автомобільної промисловості свідчить про активну участь урядів держав у формуванні національних автомобілебудівних комплексів, зокрема, у напрямку державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі вітчизняного виробництва. Разом з тим, зростання внутрішнього попиту на автомобілі вітчизняного виробництва внаслідок застосування державних заходів створює не лише нові можливості для автомобілебудівних підприємств, а й нові загрози. Однією з таких загроз є ризик неотримання автомобілебудівними підприємствами бажаного економічного ефекту (прибутку). Метою статті є розроблення методичного інструментарію прогнозування економічних ризиків автомобілебудівних підприємств в умовах державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі. У статті розроблено методичний інструментарій прогнозування економічних ризиків автомобілебудівних підприємств в умовах державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі через розрахунок розміру очікуваного прибутку та рівня оптимального економічного ризику. При цьому прогнозування економічних ризиків автомобілебудівних підприємств в умовах державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі пропонується здійснювати за шістьма варіантами співвідношення первісного внутрішнього попиту на автомобілі вітчизняного виробництва, планового (очікуваного в результаті державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі) попиту на автомобілі вітчизняного виробництва та виробничої потужності автомобілебудівних підприємств. Виявлено, що факторами, які спричиняють зростання економічного ризику автомобілебудівних підприємств в умовах державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі, є: обсяг змінних витрат; обсяг витрат на оплату праці персоналу підприємства; собівартість автомобілебудівної продукції; розмір штрафних санкцій за невиконання умов укладених договорів на виробництво автомобільної техніки; обсяг капітальних вкладень. До факторів, які сприяють зменшенню економічного ризику автовиробників в умовах державного стимулювання внутрішнього попиту на автомобілі, можна віднести: обсяг замовлень на автомобільну техніку, що не приймався до розгляду при встановлені планових виробничих показників; величину додаткового внутрішнього попиту на автомобілі вітчизняного виробництва; рівень дохідної ставки.