ВПЛИВ КОРУПЦІЇ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИДАТКІВ БЮДЖЕТІВ ДЕРЖАВ ІЗ РІЗНИМ РІВНЕМ ДЕМОКРАТІЇ - Malyniak, B. S.; Martyniuk, O. M.; Kyrylenko, O. P. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Корупція, будучи пов’язаною з владними інституціями, позначається на ефективності використання коштів бюджету держави. Це відбувається, зокрема, через викривлення структури видатків бюджету, погіршення якості та доступності суспільних послуг, зростання вартості суспільних благ тощо. Наслідки корупції для різних сфер життєдіяльності часто є предметом дослідження авторитетних учених. Однак питання впливу корупції на ефективність використання бюджетних ресурсів у країнах із різними рівнями розвитку демократії не вивчене. Метою дослідження є з’ясування впливу корупції на ефективність бюджетних видатків у різних країнах світу (у 166-ти країнах світу впродовж 2004–2017 рр.) Дослідження передбачало застосування регресійного аналізу індикаторів, що характеризують рівень корупції та ефективність видатків бюджету. Аналіз передбачав також групування країн за допомогою методу k-середніх на чотири кластери за рівнем демократії та побудову для них якісних однофакторних економетричних моделей. Виявлено тісну кореляційну залежність корупції та ефективності видатків бюджету; установлено, що зростанням оцінки корупції (її зменшення) на одиницю в однофакторній моделі призводить до граничного збільшення ефективності видатків бюджету на 0,931 одиниці, а в моделі множинної регресії приріст становив 0,807 одиниці. Установлено, що вплив корупції на бюджетні видатки видозмінюється залежно від рівня демократії у країнах. У країнах із найнижчим рівнем демократії скорочення рівня корупції на одиницю призводить до зростання ефективності видатків бюджету на 0,923 одиниці, у той час, коли у країнах із найвищим рівнем демократії аналогічне зменшення корупції призведе до зростання ефективності видатків лише на 0,701. Одержані результати дають змогу точніше визначати наслідки для ефективності видатків бюджету від заходів, спрямованих на скорочення корупції.