МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНКИ РІВНЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ БУДІВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Kondratenko, N. O.; Kovalenko, L. B.; Novikov, D. A.; Gnatenko, M. K. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджено питання оцінки рівня фінансової безпеки будівельного підприємства. Установлено, що специфіка діяльності будівельних підприємств і наявність у них різноманітної системи фінансових відносин вимагає формування відповідної системи захисту певних фінансових інтересів від наявних і потенційних загроз внутрішнього і зовнішнього середовища, що відображається у підходах до визначення поняття «фінансова безпека підприємства». Запропоновано систему фінансової безпеки підприємства та узагальнено наявні методичні підходи до оцінки рівня фінансової безпеки підприємства. Розроблено методичний підхід до оцінки рівня фінансової безпеки будівельного підприємства на прикладі АТ «Трест Житлобуд-1», який дозволяє виокремити фактори-індикатори, що мають вплив на рівень фінансової безпеки будівельного підприємства, ранжирувати їх та обчислити інтегральний показник фінансової безпеки, за яким встановлюється її рівень. У результаті оцінки встановлено, що економічна криза в Україні у 2013—2014 роках зумовила падіння рівня фінансової безпеки АТ «Трест Житлобуд-1», але вдала фінансова політика керівництва підприємства призвела до підвищення рівня фінансової безпеки до достатньо високого. Використання запропонованого методичного підходу до оцінки рівня фінансової безпеки будівельного підприємства надасть можливість менеджментові підприємств вчасно зреагувати на погіршення фінансового стану суб’єкта господарювання і негативні тенденції, що можуть розвиватися у процесі діяльності суб’єкта господарювання.