ІНТЕГРОВАНА ДИНАМІЧНА МОДЕЛЬ СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Samorodov, B. V.; Saukh, I. V.; Vyhovska, N. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
У статті вирішується проблема недосконалості сучасних оперативних методів економічного аналізу для оцінки фінансового потенціалу туристичних підприємств та необхідності використання стратегічно орієнтованих аналітичних інструментів, що сприятиме ефективному прийняттю рішень щодо їх стратегічного розвитку. Метою статті є розвиток методичного інструментарію стратегічного аналізу фінансового потенціалу туристичних підприємств на підставі розробки інтегрованої динамічної моделі з врахуванням детермінант прямого та непрямого впливу зовнішнього середовища. Запропоновано модель системи фінансового потенціалу підприємства, яка базується на поєднанні ресурсної концепції, кібернетичного та системного підходу, теорії розвитку, теорії самоорганізації та концепції динамічних здібностей і складається з внутрішнього контуру (ресурсний, кадровий, організаційний та інформаційний складові потенціалу), зовнішнього контуру (потенціал підприємства), механізму трансформації ресурсів у фінансові результати та зворотнього зв'язку, що забезпечує гомеостазис системи з урахуванням впливу прямих та непрямих факторів. Розроблено науково-методичний підхід до стратегічного аналізу внутрішнього контуру фінансового потенціалу туристичних підприємств великого бізнесу на підставі застосування адитивної факторної моделі з використанням інтегральної зваженої оцінки, яка базується на комплексному поєднанні методів детермінованого аналізу (щодо ресурсного забезпечення потенціалу), неформалізованих методів (щодо кадрового, організаційного та інформаційного забезпечення потенціалу) та методі «суми місць» (щодо інтерпретації рейтингової оцінки фінансового потенціалу). Визначено межі для визначення рівня інтегрального показника внутрішнього фінансового потенціалу та запропоновано рейтинг туристичних підприємств обраної стратегічної зони господарювання. Апробація запропонованого підходу для туристичних підприємств великого та малого бізнесу сприятиме формуванню стратегічних управлінських рішень, спрямованих на розвиток їх фінансового потенціалу.