МОНІТОРИНГ ІМОВІРНОСТІ БАНКРУТСТВА В СИСТЕМІ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ПІДПРИЄМСТВ ТОРГІВЛІ - Semenets, A. O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Метою статті визначено розробку адекватного інструментарію підвищення якості та результативності процедур відновлення платоспроможності шляхом вчасного прогнозування у процесі внутрішнього аудиту кризових фінансових станів, які можуть призвести до банкрутства підприємства торгівлі. Для розроблення в системі внутрішнього аудиту дієвих заходів попередження криз і подолання їхніх наслідків запропоновано виділяти чотири фази кризи (потенційна, прихована, активна і поглиблена) та зіставляти їх з етапами життєвого циклу підприємства. Розроблено модель, яка ілюструє взаємозв’язок етапів життєвого циклу підприємства, фаз кризи і функцій внутрішнього аудиту. Для створення на підприємстві ефективного ризик-менеджменту в системі внутрішнього аудиту визначено бізнес-ризики, які притаманні кожному етапові життєвого циклу підприємства, і розроблено інструментарій з їх мінімізації чи нівелювання. Розроблено внутрішній регламент заходів системи внутрішнього аудиту на потенційній фазі кризи і визначено типову структуру антикризової програми. Для підприємств торгівлі вибіркової сукупності проведено апробацію методики аналізу ймовірності банкрутства із застосуванням таких багатофакторних моделей: 2-факторна модель Альтмана, 5-факторна модель Альтмана, модель Альтмана для компаній, чиї акції не котируються на біржовому ринку, модель Спрінгейта, модель Ліса, модель Таффлера, модель Терещенка, модель Бівера, модель Чессера, модель Савицької, модель Фулмера, показник платоспроможності Конана і Гольдера, модель Сайфулліна — Кадикова. Запропоновано оцінку ймовірності банкрутства підприємств торговельної галузі проводити з використанням 7-факторної авторської моделі, в якій Pb (Probability of bankruptcy) враховує такі важливі для аналізу фінансового стану та ефективності діяльності торговельної діяльності показники, як: оборотність запасів; питома вага запасів в активах підприємств торгівлі; індикатори динаміки та якості дебіторської заборгованості; показники чистої рентабельності та платоспроможності підприємства; фактична характеристика кількості спожитих ресурсів, віднесених на витрати; критерії ефективності застосування ресурсного потенціалу. Розроблена нами методологія оцінювання ймовірності банкрутства дозволяє уникнути банкрутства шляхом розроблення на торговельних підприємствах ефективних заходів з антикризового управління.