МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВИХ СИСТЕМ ЗА РІЗНИМИ ОЗНАКАМИ КЛАСТЕРИЗАЦІЇ - Chuy, I. R.; Kutsyk, V. I.; Andreikiv, T. Ya. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто концептуальні питання і сучасні дослідження щодо ролі та структури фінансових систем, проведено порівняльний аналіз різних типів фінансових систем. Визначено важливість фінансової системи, її елементи та функціональне призначення і виокремлено різні типи національних фінансових систем. Для виділення стуктурних компонентів фінансових систем було використано ресурсну та інституційну концепції фінансової системи. У межах інституційної концепції її послідовники використовують різні підходи для аналізу фінансових систем: функціональний, посередницький, системний тощо. Тож автори структурують основні елементи фінансових систем залежно від форм власності, суб’єктів фінансових відносин, сфер і ланок фінансових відносин. Виділено кілька ознак для типологізації фінансових систем: територіальний критерій; тип економічної системи; рівень централізації ВВП у межах фінансової системи; частка ринкового і банківського фінансування економіки. Завершальна частина присвячена порівняльному аналізові різних моделей фінансових систем: аналізуються спільні риси і відмінності національних фінансових систем країн ОЕСР, деяких розвинених країн і країн, що розвиваються. Для визначення національної моделі економічного розвитку сформовано кластери моделей фінансових систем відповідно до: 1) централізації і перерозподілу ВВП через бюджетної систему; 2) податкового навантаження; 3) рівня боргового навантаження; 4) циклічно скоригованого первинного балансу. Завдяки цьому стверджується, що вибір моделі фінансової системи залежить від багатьох факторів: природних умов, національного багатства країни, конкретних історичних традицій, демографічних факторів, завдань і цілей фінансової політики держави, а також рівня податкової культури та фінансової психології.