МАТЕМАТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНКИ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТРАКТОРІВ - Samorodov, V. B.; Kryvokon, O. G. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Присвячено введенню комплексної порівняльної оцінки економічної ефективності сільськогосподарських тракторів. Установлено, що до теперішнього часу відсутній узагальнений комплексний показник, який здатний оцінювати економічну ефективність роботи машино-тракторних агрегатів (МТА), показник, який не лише обґрунтовує раціональний вибір виду МТА, а й забезпечує мінімальну складову експлуатаційних витрат на обробіток землі в собівартості кінцевої сільськогосподарської продукції на ринку. Досвід створення в Україні нових тракторів (трактори ХТЗ-21021, ХТЗ-242К із безступінчастими гідрооб’ємно-механічними трансмісіями) уперше на пострадянському просторі на Харківському тракторному заводі привели до необхідності розвитку математичного інструментарію моделювання і прогнозування порівняльної оцінки економічної ефективності МТА на їх базі. Запропонований алгоритм дозволяє встановити нові взаємозв’язки між основними техніко-економічними параметрами і оцінкою економічної ефективності трактора (у вимірі втрат гривня на гектар обробітку площі) з урахуванням втрат у безступінчастих гідрооб’ємно-механічних трансмісіях і втрат на буксування колісного трактора на прикладі технологічного процесу оранки. Розроблений математичний інструментарій моделювання оцінки економічної ефективності вперше перевірено у форматі чисельного експерименту для тракторів із застосуванням безступінчастих гідрооб’ємно-механічних трансмісій (ГОМТ) типу ГОМТ-1С і ГОМТ-2С, розроблених на кафедрі «Автомобіле- і тракторобудування» НТУ «ХПІ» для тракторів ХТЗ- 21021 і ХТЗ-242К Харківського тракторного заводу (ПАТ «ХТЗ»). Отримано весь спектр кінематичних, силових, енергетичних характеристик ГОМТ та основні техніко-економічні показники машино-тракторного агрегату, оптимізовано ширину захвату плуга за критерієм максимального коефіцієнта корисної дії ГОМТ, знайдено максимум значення продуктивності, мінімум погектарної витрати пального, мінімум втрат у гривнях на обробіток трактором одного гектара площі. Представлений математичний інструментарій дозволяє у форматі чисельного експерименту порівнювати ефективність колісних тракторів, у складі яких працюють як ступінчасті гідромеханічні трансмісії, так і безступінчасті ГОМТ.