ФІНАНСОВА ІНКЛЮЗІЯ ЯК ІНДИКАТОР УПРАВЛІННЯ БАНКІВСЬКОЮ СКЛАДОВОЮ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ - Zhyvko, Z. B.; Zachosova, N. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Установлено, що фінансова інклюзія наразі є інструментом, здатним трансформувати заощадження в інвестиції, а отже, ефективним інструментом підвищення рівня фінансового суверенітету держави та стабілізації стану її фінансової безпеки. Обґрунтовано необхідність оновлення методологічних підходів до оцінювання рівня фінансової безпеки макрорівня шляхом доповнення переліку індикаторів стану банківської складової системи фінансової безпеки України показником фінансової інклюзії в банківському секторі. Запропоновано дефініції фінансової інклюзії до сфери банківських послуг й управління банківською безпекою. Виявлено, що аналітичні матеріали Світового банку є нині єдиним релевантним джерелом відомостей про рівень фінансової інклюзії у різних країнах світу, а в масштабі національних економік внутрішні експерти оцінювання рівня фінансової інклюзії не проводять. Ураховуючи цю обставину, запропоновано із використанням відомостей вітчизняної статистики формувати судження про стан фінансової інклюзії до сфери банківських послуг за показниками, що характеризують рівень використання населенням і підприємницькими структурами різних видів банківських операцій. Здійснено аналіз і надано критичний коментар щодо показників фінансової інклюзії українців до сегмента банківських послуг станом на початок 2018 року. Установлено, що в Україні рівень фінансової інклюзії в останні кілька років є нижчим за значення, що притаманне для її глобального показника. Зроблено припущення щодо наявності у фінансовій системі України резервів для зростання рівня фінансової інклюзії в перспективі. На основі ретроспективного аналізу фінансових результатів і основних показників діяльності банків в Україні обґрунтовано необхідність ужиття заходів щодо підвищення рівня фінансової інклюзії населення і суб’єктів підприємницької діяльності за вектором активізації їхнього інтересу до використання банківських продуктів і послуг. Виявлено можливості використання показника рівня фінансової інклюзії як індикатора стану управління банківською складовою фінансової безпеки держави.