ШАХРАЙСТВО З ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ДЕРЖАВИ: ВИДИ І ВПЛИВ НА ТІНЬОВУ ЕКОНОМІКУ - Kizyma, T. O.; Lobodina, Z. M.; Khamyha, Yu. Ya. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Нейтралізація загроз національній безпеці держави, спричинених наслідками фінансового шахрайства, зумовлює потребу розроблення якісно нових підходів до виявлення причин та векторів його впливу на економіку держави загалом і добробут її громадян. Досліджено сутність і систематизовано різновиди фінансового шахрайства залежно від об’єкта шахрайських дій і способу реалізації шахрайських схем, визначено їхній вплив на формування тіньового сектору економіки в Україні. Проаналізовано найпоширеніші в сучасних українських реаліях способи вчинення шахрайства із фінансовими ресурсами держави: незаконне і нецільове використання бюджетних коштів; ухиляння від сплати податків; шахрайство у сфері державних закупівель і фальсифікація фінансової звітності. За результатами контролю, проведеного Рахунковою палатою України і Державною аудиторською службою України, охарактеризовано види шахрайства з бюджетними ресурсами. Установлено, що зростання рівня тінізації економіки свідчить про зменшення обсягу бюджетних ресурсів, які утворюються у результаті розподілу ВВП, тому з метою пошуку резервів зростання доходів бюджету доцільним у сучасних умовах є здійснення заходів у контексті детінізації української економіки. На основі використання теоретико-множинного підходу та аналізу інтервальних даних розроблено інтервальну модель динаміки доходів бюджету держави, яка дає змогу визначити прогнозовану динаміку доходів бюджету з урахуванням впливу таких факторів, як ВВП, доходи населення і фінансові результати підприємств до оподаткування. Отримані в результаті прогнозування показники також відображають обсяг резервів зростання бюджетних ресурсів за умови успішного впровадження заходів у напрямі детінізації української економіки. Для виявлення і попередження випадків шахрайства із фінансовими ресурсами держави доведено доцільність та обґрунтовано шляхи удосконалення державного фінансового контролю.