ВПЛИВ РОЗМІЩЕННЯ ІНВЕСТИЦІЙ КОМПАНІЯМИ ЗІ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ ТА РИЗИКОВОГО СТРАХУВАННЯ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В УКРАЇНІ - Kondrat, I.; Yaroshevych, N.; Svatiuk, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Українські страховики, особливо, які займаються страхуванням життя, як і європейські страховики, мають великий потенціал інвесторів на фінансовому ринку і можуть стати ключовою рушійною силою економічного зростання. Соціальна значущість страхових компаній як інвесторів тісно пов’язана зі зберігальною функцією страхування. Економічна їхня значущість визначається значними обсягами інвестиційних ресурсів. Проаналізовано динаміку і структуру страхових резервів страховиків в Україні у порівнянні з іноземними страховиками. На противагу зарубіжному досвіду, коли основна частина резервів вкладається в боргові і пайові цінні папери та нерухомість, українські страховики переважно орієнтуються на банківські вкладення, що зумовлено нерозвиненістю фондового ринку, високими депозитними ставками, браком досвіду інвестування. Визначено відмінності поведінки страховиків, які займаються страхуванням життя і ризиковим страхуванням на фінансовому ринку як інституційні інвестори, виходячи з особливостей їхньої страхової діяльності. Особливість страхування життя полягає в довгостроковості контрактів, що дає можливість інвестувати значну частину резервів у відносно довгострокові інвестиційні інструменти і значно знижувати вимоги до ліквідності інвестицій. Обсяги резервів компаній зі страхування життя вчетверо перевищують технічні резерви. Для оцінювання впливу інвестицій страховиків на економічне зростання проаналізовано співвідношення між річними темпами зростання технічних резервів і резервів зі страхування життя та ВВП України в динаміці за 2001—2016 рр. Інвестиційна діяльність страхових компаній була в основному неефективною, що підтвержується співвідношенням між темпами зміни страхових резервів і ВВП, яке перевищує 1. Це свідчить про їх використання не для забезпечення розвитку національної економіки, а, імовірніше, зі спекулятивною метою. Існує циклічне співвідношення між щорічними темпами зміни технічних резервів і ВВП. Інвестиційне розміщення компаній зі страхування життя було ефективним лише у 2010, 2011 та 2016 роках. Проте з 2014 року для компаній, які займаються ризиковим страхуванням, і з 2016 року для компаній зі страхування життя спостерігається позитивна тенденція, що свідчить про перспективи економічного зростання в Україні.