ОСОБЛИВОСТІ РЕГУЛЯТОРНОЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ФІНАНСОВИХ КОМПАНІЙ ЯК ФІНАНСОВИХ ПОСЕРЕДНИКІВ - Naumenkova, S. V.; Mishchenko, S. V.; Mishchenko, V. I. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Упродовж останніх років в Україні спостерігається стрімке зростання кількості та активізація діяльності фінансових компаній на ринку фінансових послуг, що посилює увагу до цього виду фінансових посередників. Узагальнення історичного досвіду свідчить про те, що фінансові компанії у різних формах почали діяти у зарубіжних країнах з 60-тих років ХХ ст., але найбільшого поширення набули у США. На основі опрацювання даних ФРС США за період 2005 – 2017 рр., отримано результати, які характеризують особливості діяльності фінансових компаній у таких сегментах ринку фінансових послуг, як споживче кредитування, автокредитування, автолізинг. Основними критеріями ідентифікації фінансових компаній у США є вимоги до структури активів, що забезпечує більш чітку визначеність у застосуванні засобів регуляторного впливу та обмежує конкуренцію між фінансовими посередниками. За результатами дослідження зроблено висновок про те, що в Україні критерії ідентифікації фінансових компаній потребують уточнення в частині конкретизації регуляторних вимог, обмеження ризиків за операціями з фінансовими активами під час надання фінансових послуг, а також для запобігання можливим втратам капіталу та своєчасного виконання зобов’язань перед клієнтами. Нормативного оформлення потребує взаємодія фінансових компаній з банками та іншими небанківськими фінансовими посередниками, такими як кредитні агенти та кредитні брокери, які працюють у сегменті надання послуг зі споживчого кредитування. Акцентовано увагу на необхідності гармонізації українського законодавства відповідно до міжнародної практики з метою стимулювання подальшого розвитку інституту фінансових посередників в Україні.