АНАЛІЗ БАЗОВИХ УМОВ ЗДІЙСНЕННЯ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА ПОЛЬЩІ - Savastieieva, O. N.; Butenko, V. V.; Zhuravlova, T. O.; Fic, Daniel (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Досліджується сучасний стан здійснення реформи децентралізації в Україні, де висвітлюються питання становлення обраного євроінтеграційного вектору розвитку, фундаментальною основою якого стала необхідність здійснення реформи децентралізації адміністративно-територіального устрою України та інституту місцевого самоврядування. При обранні зарубіжного досвіду проведення подібної реформи взірцем став досвід Польщі. Проводиться аналіз польської форми децентралізації та обрання Україною визначеної моделі децентралізації. Здійснено порівняння основних параметрів розвитку економіки України і Польщі на початку окремих етапів реформи децентралізації, де взято за основний показник динаміки обсягу ВВП, інфляції. Визначено основні фактори, які впливають на процес децентралізації, зокрема і на економіку України загалом. Відокремлено проблеми, з якими зіштовхуються реформатори у процесі децентралізації адміністративно-територіального устрою України. Сформовано перспективи розвитку доцільності обрання польського досвіду децентралізації для впровадження у вітчизняних умовах.