ВПЛИВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ I НАГЛЯДУ НА РОЗВИТОК РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ УКРАЇНИ - Ponomarenko, V. S.; Vnukova, N. M.; Kolodiziev, O. M.; Achkasova, S. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Необхідність реформування системи запобігання i протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ВК/ФТРЗ), одним з елементів якої є запровадження адаптаційних механізмів у сфері державного регулювання, є особливо актуальним питанням. Оцінка ризиків і застосування підходу, що ґрунтується на оцінці ризиків, є першою рекомендацією міжнародних стандартів FATF. Оцінено вплив рівня державного регулювання і нагляду на розвиток ризик-орієнтованої системи забезпечення протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в Україні на основі побудованої п’ятирівневої ієрархічної моделі розвитку цієї системи. Методологічну основу дослідження становив метод аналізу ієрархій Т. Сааті для проведення досліду щодо визначення пріоритетного сценарію розвитку ризик-орієнтованої системи забезпечення протидії ВК/ФТРЗ в Україні. Проведено дослід щодо визначення впливу несприятливих факторів, інструментів впливу та суб’єктів впливу на пріоритетні цілі та сценарії розвитку ризик-орієнтованої системи забезпечення протидії ВК/ФТРЗ в Україні, зокрема визначено найбільшу ймовірність реалізації саме нейтрального сценарію. Базовою основою ієрархічної моделі стали цілі розвитку (забезпечення утвердження Україною статусу надійного партнера міжнародної спільноти у сфері запобігання та протидії ВК/ФТРЗ; посилення інформаційної транспарентності системи забезпечення протидії ВК/ФТРЗ; удосконалення законодавства у сфері запобігання та протидії ВК/ФТРЗ; зниження асиметричності інформації для учасників системи забезпечення протидії ВК/ФТРЗ; зменшення ризику використання СПФМ для ВК/ФТРЗ; удосконалення механізму та моделі державного регулювання і нагляду у сфері протидії ВК/ФТРЗ) та сценарії (прискорений, нейтральний і гальмування).