ФІНАНСОВА ГЛИБИНА РИНКУ В СИСТЕМІ ПОКАЗНИКІВ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ - Rekunenko, I. I.; Hrytsenko, L. L.; Boiarko, I. M.; Kostyrko, R. A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розвиток фінансового ринку суттєво впливає на перебудову економіки країни, вносить вагомий вклад у довгострокове економічне зростання і сприяє функціонуванню відповідних інститутів. Фінансова глибина ринку — норматив, що оцінюється за допомогою ключових показників, які характеризують рівень зрілості фінансової системи відповідно до міжнародних стандартів. Дослідження цього показника є актуальним, адже недостатня фінансова глибина підриває довгострокову конкурентоспроможність країни і посилює вплив зовнішніх і внутрішніх ризиків на фінансовий ринок. Об’єктом дослідження виступає фінансова глибини ринку як сукупність фінансових інструментів і фінансових інститутів. Предметом статті є теоретико-методологічні та практичні засади оцінки фінансової глибини ринку. Виявлено ряд кількісних показників, що впливають на фінансову глибину ринку: монетизація, капіталізація, рівень ВВП. Розраховано й відображено розширений перелік індикаторів розвитку банківської системи, який, на думку Світового банку, має пряму кореляцію з фінансовою глибиною ринку. Поряд із кількісними показниками запропоновано низку якісних показників, що характеризують достатність фінансової глибини ринку щодо діапазону, широти, охоплення й обсягу послуг, що надаються фінансовим ринком. Вивчення цих показників надало можливість сформувати і проаналізувати поточну ситуацію фінансової глибини ринку в Україні. Зроблені висновки надали можливість спрогнозувати кількісні показники фінансової глибини ринку і надати практичні рекомендації щодо поліпшення цих показників у контексті економіки України.