ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ ТА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ КРАЇНИ - Rudevska, V. I.; Khlan, Y. V. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Банківський сектор є невід’ємною частиною сучасної економічної системи будь-якої розвиненої країни. У зв’язку з цим постає аналітичне питання у причинно-наслідкових зв’язків між станом банківського розвитку та економічним благополуччям країни. У ході нашого дослідження було здійснено аналіз наукової літератури за проблематикою взаємозв’язку між станом розвитку банківського сектору та економічним зростанням країни, за результатами якого висунуто гіпотезу, що розвиток банківського сектору позитивно впливає на економічне зростання. У ході дослідження визначено головні канали впливу банківського сектору на економіку країни. На основі статистичних даних Національного банку України проведено аналіз динаміки показників інтеграції, інклюзивності та фінансової стабільності банківського сектору України. У результаті з’ясовано, що стан банківського сектору субадаптивно впливає на розвиток економічної системи в цілому. Визначено, що значна інтеграція банківського сектору в економіку стимулює до швидкого проникнення кризових явищ географічно, структурно та суб’єктно. Проведено кластерний аналіз динаміки неплатоспроможності банків відповідно до причин їхнього банкрутства. Виявлено, що найбільші проблеми в банках були спричинені втратою ліквідності та капіталу у зв’язку з побудовою неефективної системи управління ризиками, яка, у свою чергу, залежить від якості побудови системи корпоративного управління. Досліджено процес виведення банків з ринку і розглянуто позитивні і негативні аспекти цього процесу. Здійснено оцінку впливу кризових явищ у банківському секторі в розрізі приватного і державного сегментів економіки України. З’ясовано, що загальні втрати приватного сектору є значними, однак найбільше навантаження лягло на державний бюджет України та пов’язане значною мірою з націоналізацією АТ «ПриватБанк».