ВИТРАТИ I ЗАОЩАДЖЕННЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ - Servatynska, I. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Виконано економічний аналіз суспільного середовища, в якому використовуються заощадження домашніх господарств у результаті якого виявлено, що фінансова ситуація в Україні є нестабільною і не сприяє ефективному використанню цих ресурсів. Зокрема, основні макроекономічні показники суспільного розвитку характеризуються значними розбіжностями, що є ознакою нестабільного розвитку, зокрема, і фінансової системи. Досліджено потенційний вплив витрат і заощаджень домогосподарств на ВВП із використанням лінійної регресивної моделі та розрахункового методу найменших квадратів. У результаті чого було виявлено, що вплив є помірним. З аналізу структури витрат населення визначено, що основна частина витрачається на придбання товарів та послуг, сплату податків, без вкладень в інновації. При цьому приріст фінансових активів у структурі витрат населення з 2016 року не перевищував 1—2 %, що значно менше, ніж у європейських країнах (5—10 %). Це означає, що фондовий ринок не достатньо розвивається і потребує вдосконалення в частині законодавчого регулювання, посилення гарантій та інвестиційного результату. Для підвищення рівня інвестування із заощаджень домогосподарств розроблено механізм трансформації заощаджень домогосподарств в інвестиційні ресурси, реалізація якого значно підвищить зацікавленість домогосподарств в інвестиційних вкладеннях. Запропоновано конкретні заходи із залучення ресурсів домогосподарств в інвестиції, а саме: - удосконалити нормативно-правову базу функціонування інвестиційних ресурсів; - подолати бюрократичні перепони на шляху використання фінансових ресурсів домогосподарств в інвестиційні вкладення; - підтримати ініціативу малих і середніх підприємств щодо впровадження інноваційних проектів; - активізувати програми державно-приватного партнерства; - практикувати залучення підприємницьких структур до розроблення стартапів із використанням фінансових ресурсів домогосподарств тощо.