ПЕНСІЙНА РЕФОРМА УКРАЇНИ ЯК ЗАПОРУКА СОЦІАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ: ЗАГРОЗИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Skrypnyk, M. I.; Vyhivska, І. М.; Grabczuk, І. L.; Hryhorevska, О. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
Необхідність підвищення стандартів життя населення вимагає перегляду складових соціальної політики держави. В статті на основі аналізу положень діючих пенсійних систем різних країн світу, вивчення досвіду проведення в них пенсійних реформ підтверджено необхідність проведення пенсійної реформи в Україні. Визначено передумови пенсійної реформи (складна демографічна ситуація, низький розмір пенсії, непрозорість системи, соціальна несправедливість) в Україні, що дозволило встановити проблемні питання її впровадження. Розглянуто застереження щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, які оформлено в матрицю загроз та можливостей, та проведено SWOT-аналіз впровадження пенсійної реформи для забезпечення соціальної безпеки. Визначено перелік індикаторів соціальної безпеки, за розрахунком яких здійснюється висновки щодо ефективності реалізації пенсійної реформи.