ОХОРОНА ПРАЦІ В ГАЛУЗЯХ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНИХ ПІДХОДІВ - Yaroshenko, O. M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2019)
Розглянуто систему організації охорони праці в Україні та нормативні засади безпеки і гігієни праці в Європейському Союзі. Проаналізовано європейські нормативні засади забезпечення ризик-орієнтованого підходу до охорони праці, які базуються на принципі «єдності і диференціації» правового регулювання охорони праці. Водночас диференціація забезпечення охорони праці на європейських підприємствах, на відміну від вітчизняних, забезпечується як у розрізі особливостей організації праці в конкретній галузі господарювання, так і диференціацією впровадження ризик-орієнтованого підходу до забезпечення безпеки і гігієни праці великого, середнього та малого бізнесу. Окрему увагу приділено методологічній підтримці роботодавців із боку європейських органів через надання їм рекомендацій щодо оцінки ризиків на робочому місці. Наголошено, що європейські стандарти з безпеки і гігієни праці встановлюють, що виробниче середовище на робочому місці працівника має не лише знижувати та попереджувати вплив на фізичне здоров’я працівників виробничих факторів, а й забезпечувати здоров’я працівника як стану повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, так і відсутність хвороби чи немочі. Обґрунтовується, що для вдосконалення системи організації охорони праці працівників в Україні необхідно переглянути наявні підходи до створення безпечних і здорових умов праці та впровадити ризик-орієнтований підхід. Першоосновою такого перегляду має стати вдосконалення трудового законодавства в частині правового регулювання охорони праці. В Україні для організації системи охорони праці необхідно впровадити європейський досвід забезпечення безпечних і здорових умов праці на робочому місці працівника. Вдосконалення вітчизняної системи охорони праці загалом та охорони праці в галузях господарювання має базуватися на закріплених нормативно мінімальних стандартах безпеки і гігієни праці на робочому місці, а диференціація правового регулювання охорони праці має враховувати особливості процесів праці в галузях та створювати умови для впровадження ризик-орієнтованого підходу щодо безпеки і гігієни праці на малих і середніх підприємствах.