ОБҐРУНТУВАННЯ НАПРЯМІВ АДАПТИВНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Grosul, V. A.; Kruglova, O. A.; Rachkovan, O. D. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
Ефективне функціонування й довгостроковий розвиток підприємств визначаюься швидкістю та адекватністю їх реакції на зміни зовнішнього середовища, вмінням своєчасно адаптуватись до них, що зумовлює  актуальність досліджень з вивчення формування стратегії адаптації. У статті обґрунтовано науково–методичний підхід до вибору напряму адаптивного розвитку підприємства, в основу якого покладено розрахунок коефіцієнта адаптаційних можливостей розвитку господарюючого суб’єкта, який базується на урахуванні рівня його адаптаційного потенціалу та відповідності окремих його елементів інструментам управління адаптацією. Реалізація розробленого науково–методичного інструментарію дозволить підприємствам, використовуючи власні можливості, попередити або ослабити загрози зовнішнього середовища.