ПРЕДМЕТНО-ОБ'ЄКТНА СФЕРА ІНСТИТУТУ КОНТРОЛЮ - Khmelkov, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2017)
У статті, в межах формування системного уявлення про контрольну функцію фінансів та її реалізацію в економіці, розглянуто ланцюг понять: «інститут контролю» - «агент інституту контролю» - «предметно-об’єктна сфера інституту контролю», виходячи з неформального та формального змісту. У основному фокусі дослідження – предметно-об’єктна сфера контролю. Сформульовано авторське бачення предмета та об’єкта інституту контролю, розкрито їх структура, склад, а також взаємозв’язок між ними. Доведено еквівалентність понять «інститут контролю» та «державний фінансовий контроль». Акцентовано, що для предметної сфери державного фінансового контролю застосовується лише публічні ресурси, дії тощо. Розкриття поняття «інститут контролю» методами інституційного аналізу дало змогу здійснити сходження від абстрактного до конкретного досліджуваного ланцюга.