НАПРЯМИ УДОСКОНАЛЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФОНДУ ГАРАНТУВАННЯ ВКЛАДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ: ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - L. M. Demidova,; A. S. Hayrapetyan,; S. V. Sarana,; O. S. Kalian, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Досліджено особливості діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у системі гарантування вкладів фізичних осіб. Проаналізовано повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Визначено, що його виконавча дирекція здійснює повноваження у сфері забезпечення діяльності Фонду, щодо джерел формування коштів Фонду, у сфері забезпечення відшкодувань за вкладами, у сфері регуляторної діяльності, у сфері виведення неплатоспроможних банків з ринку. Запропоновано повноваження адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб поділити на функціональні, погоджувальні і розпорядчі. З’ясовано проблеми формування ресурсної бази Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Наголошено, що розширення джерел формування коштів Фонду безпосередньо пов’язано з колом учасників системи гарантування вкладів фізичних осіб. З метою збільшення коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб запропоновано включити до складу учасників Фонду небанківські фінансові установи. Розглянуто окремі аспекти контролю за діяльністю Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Наголошено, що річний звіт Фонду потребує вдосконалення. Запропоновано закріпити форму річного звіту Фонду в законодавстві та визначити такі його розділи: основні показники діяльності Фонду у звітному періоді, внутрішнє управління Фонду, законодавство та регуляторна діяльність, інформування громадськості, аналіз банківського сектору, регулятивна діяльність Фонду, управління фінансами, виведення неплатоспроможних банків з ринку, захист інтересів вкладників, фінансова звітність Фонду. Сформульовано напрямами удосконалення діяльності Фонду, а саме: перегляд повноважень Фонду в частині здійснення контролю за проблемними банками, розширення кола суб’єктів та об’єктів системи гарантування вкладів, удосконалення контролю за діяльністю Фонду, запровадження нових механізмів здійснення виплат відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків, розширення переліку джерел формування коштів Фонду.