БАНКІВСЬКІ КРЕДИТИ У ФІНАНСОВОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - О. D. Rozhko; T. H. Marenych; V. M. Onegina; L. A. Belyayeva; O. G. Maliy (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Виконання аграрним сектором України своїх стратегічних завдань суттєво залежить від фінансового забезпечення сільськогосподарських товаровиробників. В умовах обмеженості власних фінансових ресурсів, бюджетного фінансування, загальновизнаних у світі фінансових інструментів кредити комерційних банків є фактично єдиним джерелом залучення додаткових фінансових ресурсів для сільськогосподарських підприємств та дрібних фермерів. Використання банківських кредитів позитивно впливає на фінансово—господарську діяльність суб’єктів господарювання в аграрній сфері через можливість диверсифікації джерел фінансування, зростання інвестиційної активності, прискорення оборотності вкладених коштів, збільшення рентабельності власного капіталу. Але існує низка чинників, які є стримуючими у поширенні банківського кредитування аграрної сфери в сучасних умовах. Розглянуто тенденції у стані банківського кредитування у фінансовому забезпеченні сільськогосподарських підприємств в Україні у 2013—2017 рр. Проведено оцінку змін за цей період як номінальних обсягів банківського кредитування, так і реальних, розраховано індекс сільськогосподарської орієнтації кредитів в Україні. Здійснено порівняння ролі банківського кредитування сільськогосподарських підприємств в Україні з практикою кредитування в інших країнах за обсягами банківських кредитів на один гектар сільськогосподарських угідь, часткою у вартості випуску продукції, витратах, індексом сільськогосподарської орієнтації кредитів. Проведене обстеження сільськогосподарських підприємств засвідчило низьку частку кредиторської заборгованості перед банками в активах підприємств. Основним джерелом фінансового забезпечення сільськогосподарських підприємств залишаються власні кошти. Частка кредитів, спрямованих в аграрний сектор протягом останніх років, значно менша внеску галузі у формування валової доданої вартості в країні. Здійснено оцінку потенційної потреби у кредитах аграрних підприємств в Україні. Доведено, що обсяги банківського кредитування є недостатніми для фінансового забезпечення їх операційної та інвестиційної діяльності. Визначено необхідні умови для активізації банківського кредитування сільського господарства.