ЗАХИСТ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ В КОНКУРЕНТНОМУ ПРАВІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ - M. I. Damirchyiev,; V. V. Komarov,; T. V. Komarova, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Аналіз процесуальних прав суб’єктів конкурентного права ЄС, які стосуються в тому числі й українських приватних осіб, що здійснюють свою підприємницьку діяльність на території ЄС. Зважаючи на те, що між Україною та ЄС діє Угода про асоціацію, що набула чинності 2017 року та яка запустила функціонування зони вільної торгівлі, відкривається багато можливостей для українського бізнесу на території ЄС. Так, 10 822 українські компанії працюють в ЄС, український експорт в ЄС 2018 року становив 42,6 %, а в першій половині того самого року Україна експортувала товарів та послуг в ЄС на 11,2 мільярда дол., що майже на 2 млрд дол. більше за аналогічний період попереднього року. Найбільшими торгівельними партнерами для України в ЄС є шість країн — Іспанія, Нідерланди, Італія, Польща, Німеччина і Франція. У цьому контексті для українського бізнесу є вкрай актуальним і важливим обізнаність у своїх матеріальних та процедурних правах для того, щоб ефективно їх реалізовувати і вдало захищати свої власні інтереси. У сфері конкурентного права ЄС особливого значення набувають саме процесуальні права приватних осіб, оскільки дуже часто підставою оскарження рішень такого інституту, як Європейська Комісія, яка є одним з головних регуляторів конкурентного права ЄС, стають порушення процесуальних прав під час проведення розслідування у конкурентних справах. Досліджено зміст таких процесуальних прав приватних осіб, як права на захист, яке включає так званий привілей проти самодискримінації, право бути заслуханим, право мати представника і право на захист спілкування з представником, право на належне управління, принцип невинуватості тощо. Важливим є те, що це дослідження засновано на аналізі судової практики Суду справедливості ЄС, який наділений юрисдикцією щодо захисту прав приватних осіб від порушень з боку інститутів ЄС, а також має монопольне право на тлумачення права ЄС, тож саме він виступає тією інстанцією, котра розвиває право у цій сфері.