ЗАСТОСУВАННЯ СПРАВЕДЛИВОЇ ВАРТОСТІ В ОБЛІКУ, КОНТРОЛІ ТА ЗВІТНОСТІ УКРАЇНИ ВІДПОВІДНО ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - M. V. Dubinina; O. I. Luhova; A. A. Kuznetsov (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Одним із ключових і найбільш суперечливих положень бухгалтерського обліку та управлінського контролю є оцінка елементів фінансової звітності. Питання визначення справедливої вартості активів і зобов’язань є одним із найбільш актуальних у сучасній практиці бухгалтерського обліку. Цей вид оцінки є сьогодні предметом гострих дискусій у бухгалтерському співтоваристві. Міжнародні стандарти фінансової звітності виходять із пріоритету інтересів користувачів звітності та за своєю суттю спрямовані на надання їм найбільш актуальної та корисної інформації; цей посил визначає логіку побудови стандартів. МСФЗ 13 «Оцінка справедливої вартості» розглядає справедливу вартість у широкому сенсі, концентруючись на визначенні справедливої вартості і принципах її вимірювання. Основною проблемою, що виникає у процесі застосування оцінки справедливої вартості, є відсутність методики її розрахунку. Розкрито фактори, що впливають на процес установлення справедливої вартості. Запропоновано алгоритм у виборі методів оцінки за справедливою вартістю з метою управлінського обліку, що дозволяє швидко і своєчасно визначати реальну вартість об’єктів бухгалтерського обліку та елементів фінансової звітності, а також ієрархію джерел справедливої вартості, яка представлена трьома рівнями. Рівень I відрізняється найменшим ступенем суб’єктивності оцінки активів і зобов’язань, рівень II характеризується більшим ступенем суб’єктивності оцінки активів і зобов’язань, рівень III пов’язаний з найбільшим ступенем суб’єктивності оцінки активів і зобов’язань. Вибір і правильне використання методу оцінки справедливої вартості вимагають високого рівня кваліфікації щодо оцінки, глибоких знань про активи, зобов’язання або бізнес, що оцінюються, а також широкого застосування професійного судження. Історична вартість і справедлива вартість надають два різні види інформації, які корисні для інвесторів. Модель подвійного оцінювання та звітності може бути ефективнішою для оцінки успіху інвестицій. Фінансова звітність вірогідніша, що адекватніше вона відображає майновий стан і фінансові результати діяльності підприємства. Дуже важливо при складанні фінансової звітності застосовувати різні методи оцінки активів і зобов’язань, які є актуальними для підприємства на даний момент. Слід застосовувати як історичну, так і справедливу вартість, оскільки тільки разом вони можуть надати інвесторам повну і корисну інформацію.