АНАЛІЗ ПІДХОДІВ ДО ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ НА ПРИКЛАДІ ЕКІПАЖІВ МОРСЬКИХ СУДЕН - O. V. Zakharchenko; O. M. Odintsov; S. B. Kolodynskyi; I. A. Golubkova; V. V. Travin (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто проблемні аспекти управління проектами, досліджено питання оптимізації екіпажу судна — команди проекту на базисі концептуального методу. У рамках запропонованого підходу розроблено модель формування екіпажу судна — проектної команди, що дозволяє виявити її склад, найбільш придатний і стійкий (збалансований) для управління конкретним проектом щодо його компетентності, взаємодоповнюваності членів екіпажу на судні (синергізму) та його психологічних особливостей. Використання системи управління проектами передбачає створення спеціальної групи, екіпажу (команди проекту), яка стає самостійним учасником проекту і управляє процесом відправлення та формування екіпажу судна в рамках проекту, що реалізується. Ця група створюється на період реалізації проекту і після його завершення її розпускають. Планування людських (трудових) ресурсів (human resource planning) — оцінка розмірів і складу людських ресурсів у майбутньому. Проектна команда — основний креативний компонент створення кінцевого продукту або послуги у проектах. Команда проекту (project team) — група співробітників, які безпосередньо працюють над здійсненням проекту і підлеглі керівникові проекту. На жаль, адекватної моделі та методу, які б дозволили одночасно проводити комплексну оптимізацію складу персоналу, команд, екіпажу, на сьогодні не існує. Застосування детермінованих моделей і способів при вирішенні нашого завдання неефективне, оскільки неможливо передбачити весь перелік робіт при плануванні команд проектів, екіпажів суден.