ПАРАМЕТРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА КРИТЕРІАЛЬНІ УМОВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ЛІНІЙНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - S. V. Ilchenko,; L. V. Mezina,; S. A. Mashkantseva,; T. F. Larina, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Необхідність розроблення наукових положень диктується основними умовами і новими тенденціями в системі глобального ринку лінійних технологій, проблемами функціонування морських транспортних підприємств на ринку транспортних послуг. Досвід розвитку світового ринку морської торгівлі підтверджує закономірність впливу числа операторів на економічну збалансованість підсистеми. При зростанні числа судноплавних і операторських компаній зростає ступінь задоволення потреби в перевезеннях вантажів за критеріями терміновості. Разом з тим зі збільшенням числа судноплавних компаній посилюється конкуренція в основних сегментах фрахтового ринку, що призводить у кінцевому підсумку до уповільнення зростання тарифних і чартерних ставок на етапах розвитку. Тому залишається порівняно низька норма прибутку на капітал, особливо у суден із високим рівнем інноваційних технологій. Ключовими гравцями контейнерного ринку є держава і диверсифікований бізнес. Проаналізовано умови функціонування судноплавних компаній у системі ринку морської торгівлі. Дано оцінку перспективам розвитку лінійних компаній з урахуванням нових тенденцій. Розглянуто і дано оцінку процесові консолідації ринку контейнерних технологій і відзначено фактори, які не сприяють картельним угодам. Виявлено критеріальні особливості позиціонування морських транспортних підприємств. Відзначаються особливості конкурентного позиціонування контейнерних терміналів у Чорноморсько-Азовському регіоні. Проаналізовано умови роботи національних стивідорних контейнерних операторів і виявлено проблеми їхнього конкурентного позиціонування в регіональному ринку лінійних перевезень. Наприклад, представлена графічна модель, що відображає динаміку контейнерообігу портів України по місяцях за 2017 рік. Обґрунтовано параметричні особливості функціонування контейнерних ліній, що проходять через порти України. Відзначено умови досягнення адекватності техніко-економічного рівня національних морських торговельних портів вимогам зовнішньої системи. Таким чином, представленo інформаційно-логістичну модель, яка відображає взаємозв’язок системних параметрів, які впливають на сталий розвиток морського бізнесу у сфері контейнерних технологій. У результаті обґрунтовано умови ухвалення раціональних рішень інвестиційної діяльності підприємств морського транспорту.