КОНЦЕПЦІЯ ФОРМУВАННЯ, РЕАЛІЗАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ПІДПРИЄМСТВА РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ - M. V. Chorna,; T. Pichugina,; Т. Kushnir,; L. Bezghinova, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розроблено концепцію формування, реалізації та розвитку конкурентних переваг підприємства роздрібної торгівлі. Концепція ґрунтується на базових засадах і принципах теорій конкурентних переваг, споживчої цінності, життєвого циклу, ланцюжка цінності, сприятливих можливостей, ощадливого виробництва. В основі концепції покладено дві теоретичні гіпотези: можливість забезпечення і постійного підтримання високого (потрібного / визначеного) рівня конкурентоспроможності підприємства за наявності конкурентних переваг на активних етапах їхнього життєвого циклу; інструментом адаптації підприємств є формування гнучкого комплексу стійких конкурентних переваг. Представлено архітектоніку цієї концепції та здійснено компонентне наповнення її наукового та прикладного базису. За магістральну ідею концепції обрано підвищення конкурентоспроможності підприємства роздрібної торгівлі. Об’єктом системного бачення концепції визначено процес забезпечення (формування, реалізації та розвитку) конкурентних переваг підприємства ритейлу на активних стадіях його життєвого циклу, а предметом — теоретичні, концептуальні, методологічні й науково-практичні засади формування, реалізації та розвитку конкурентних переваг підприємства ритейлу. Реалізовано компонентне наповнення науково-прикладної бази концепції формування, реалізації та розвитку конкурентних переваг підприємства роздрібної торгівлі. Конкурентоспроможність роздрібного підприємства розглядається як ступінь реалізації сформованого набору потрібних конкурентних переваг у певному сегменті споживчого ринку. Для досягнення високого рівня конкурентоспроможності потрібно мати стабільні конкурентні переваги. Сформовано інтегративну систему центрів стійких конкурентних переваг підприємства роздрібної торгівлі. Її впровадження дозволяє створити гнучку сукупність актуальних конкурентних переваг і синхронізувати їх наявність на активних стадіях життєвого циклу для безперервності трансформації у просторово-часовому процесі підвищення конкурентоспроможності.