МОДЕЛЮВАННЯ ОПТИМАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ АКТИВІВ ПІДПРИЄМСТВ М’ЯСОПЕРЕРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - N. O. Kovalchuk,; M. G. Marych,; L. V. Popova,; A. O. Viknianska, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
У сучасних умовах господарювання проблеми функціонування вітчизняних підприємств не обмежуються браком джерел фінансування активів, але часто пов’язані з неефективним вкладенням коштів у конкретні складові майна, що негативно позначається на рівні ефективності господарювання підприємств України та розвитку економіки в цілому. Вагомим чинником ухвалення зважених, раціональних та обґрунтованих рішень щодо управління активами є удосконалення наявних або розроблення принципово нових методів і моделей оптимізації структури активів підприємств України з використанням критеріїв, які найбільше відповідають сучасним економічним вимогам, викликам зовнішнього середовища та внутрішнім цільовим орієнтирам діяльності підприємства. Зважаючи на вищезазначене, продемонстровано чітку залежність структури активів підприємства і ключових показників, що характеризують ефективність його господарювання. Запропоновано оптимальну з урахуванням визначених критеріїв структуру активів для досліджуваних підприємств та можливі способи їх досягнення. Проведено порівняльну оцінку структури активів досліджуваних підприємств до і після оптимізації та на цій основі підтверджено ефективність останньої шляхом порівняння ключових параметрів ефективності діяльності підприємства — прибутку та ринкової вартості. Запропоновано та описано послідовність етапів моделі оптимізації структури активів із зазначенням методичних аспектів визначення оптимальної структури активів, доведено доцільність її практичного застосування на підприємствах України через досягнення ключової цілі діяльності підприємства — збільшення ринкової вартості та прибутку.