ОБСЯГ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ ЯК ПРЕДМЕТ КОНТРОЛЮ - A. V. Khmelkov, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Запропонований спосіб точного обчислення обсягу публічних фінансів як предмета контролю дає змогу задовольнити суспільно-економічну потребу у визначенні вартісного вираження предмета контролю. В основному фокусі дослідження — визначення удосконаленого аналітичного показника розрахунку вартісного вираження публічних фінансів — PFR*, який є більш універсальним та удосконаленим показником. Запропоновані удосконалення полягають в урахуванні елементів, які мають виключно фінансове походження, а саме: Зведеного бюджету та Єдиного внеску країни. Такий склад уточненого показника долає недосконалість формули, що вже існує, де елементами є інституції, що становлять систему державного соціального страхування та мають неусталений і мінливий характер. Це, у свою чергу, дало змогу розробити низку формул, які знайшли підтвердження проведеними розрахунками, зокрема: формули обсягу предмета контролю за відповідний звітній період (за плановим сукупним показником вартісного виразу публічних фінансів країни) (формули (2), (3)); формула обсягу предмета контролю за відповідний звітній період (як сукупний показник вартісного вираження публічних фінансів країни за фактом виконання) (формула (4)); формула абсолютного збитку нанесеного предмета контролю (за відповідний звітній період) (формула (5)); формула формулюванням параметра для дієвого та високоефективного інституту контролю країни (формула (6)). Отримані показники PFR*, TSCPFY, TSCPFY*, ALTSCPFY* дозволили здійснити аналіз проведення контрольних дій агентами інституту контролю країни та дали змогу сформулювати параметр забезпечення та визначення якості інституту контролю країни. За результатом власної апробації розроблені показники довели, що вони є інструментами наукового пошуку в теоретичній і практичній площині у сфері інституту контролю як одного з елементів інституційної інфраструктури публічних фінансів, що безпосередньо забезпечує їхню стабільність.