ГЛОБАЛЬНА ЛІКВІДНІСТЬ ЯК ІНСТИТУЦІЙНИЙ ФЕНОМЕН - T. Е. Gorodetska,; V. O. Kornivska, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Важливу роль у виборі стратегії соціально-економічного розвитку України відіграють питання змісту сьогоднішніх суперечливих процесів у світовій економіці. Присвячено оцінці «зворотних» трендів глобального фінансово-інституційного середовища на підставі обґрунтування актуального та історичного значення глобальної ліквідності і визначення на цій основі змісту сучасних глобальних фінансово-інституційних трансформацій Ліквідність трактується як сума доступного фінансування для здійснення внутрішніх і транскордонних купівель активів; вона характеризує здатність і готовність сторін брати участь у фінансових операціях, у тому числі й у посередництві, а також здатність фінансових ринків поглинати тимчасові коливання попиту і пропозиції на визначені активи. Глобальність ліквідності проявляється через взаємопов’язаність національних фінансових просторів і транскордонний рух фінансового капіталу. Важливу роль відіграють механізми передавання інформації про внутрішні умови розвитку країн світовим фінансовим ринкам та операторам, що впливає на швидке переміщення фінансових потоків у просторі та часі. Сучасний розвиток фінансових технологій породив такі новітні феномени, як профіцит ліквідності та інформації. Унаслідок цього поступово зникає або перероджується суспільна потреба в інститутах фінансового посередництва. Глобальна ліквідність має національні інституційні джерела походження і відображає інтереси конкретних емітентів та інвесторів. Це зумовлює проблематичність інституційного забезпечення міжнародної координації з її регулювання. Циркулюючи у світовому фінансово-інституційному просторі, ліквідність причиняє суттєві впливи на коливання попиту і пропозиції не лише на фінансових ринках, а й економіці в цілому. Сучасна тенденція до зменшення обсягів світового міжбанківського кредитування свідчить не про деглобалізацію, а про зміну векторів розвитку глобалізації в бік інших фінансових механізмів. Активне впровадження у світовий платіжний обіг нових фінансових інструментів (криптовалют) і політика провідних регуляторів на фінансових ринках показують, що фінансова глобалізація триває.