ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ У РЕГІОНАЛЬНОМУ РОЗВИТКУ: МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ - V. G. Kovalchuk,; D. V. Naipak,; A. S. Ivanova,; M. V. Volkova,; K. S. Svitlychna, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Формування інноваційної моделі економіки та ефективної регіональної політики зумовлює необхідність обґрунтування методологічних основ сучасного розвитку системи менеджменту регіонів. Мета статті — удосконалення складових методології організаційно-інституційного розвитку системи регіонального управління, що сприятиме запровадженню в регіонах інноваційного менеджменту соціально-економічних процесів. Досліджено розмежування структурної, функціональної і процесної підсистем системи управління регіональним розвитком, доведена необхідність переорієнтації її сутнісно-змістовних елементів. Установлено, що недооцінка компетентнісних, творчих і культурних аспектів у сучасній системі інноваційного менеджменту є найважливішою причиною слабкого рівня професіоналізму та ефективного здійснення управлінських функцій. Обґрунтовано найважливіші складові інноваційного менеджменту регіону: інституційна, культурна, когнітивна, компетентнісна, які покликані формувати сучасний розвиток, ухвалювати і реалізовувати стратегічні рішення, на основі яких отримають удосконалення ресурсна і процедурна підсистеми. Наукову новизну має запропонована принципово нова системно-інтеграційна модель органів управління розвитком регіону. Її застосування сприятиме формуванню складної інтегрованої сукупності, яка утворює систему, що володіє синергетичними властивостями і здатна забезпечити стратегічний розвиток регіону, Практичне значення має стратегічна інтеграція всіх підсистем інноваційного менеджменту та запропонований організаційно-інституціональний підхід для забезпечення перспективного розвитку регіону. Послідовне використання основних складових запропонованої моделі здатне забезпечити науково обґрунтований підхід до інноваційного розвитку системи стратегічного управління економікою регіону в умовах модернізації, впровадженню ефективної регіональної політики.