ОЦІНКА РІВНЯ I ПРИРОДА ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ У ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Kh. M. Prytula,; S. L. Shults,; A. V. Samilo,; V. O. Maslov, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто особливості формування та функціонування тіньового сектору економіки прикордонних регіонів України. Обґрунтовано важливість вивчення природи виникнення тіньової економіки та пошуку ефективних інструментів нівелювання передумов її розвитку. Окреслено основні закономірності та індикатори виникнення і зростання тіньової економіки, серед яких рівні податкового навантаження та соціального захисту, регулятивні заходи, якість соціальних послуг, кількість самозайнятих осіб тощо. Обґрунтовано, що важливим напрямом детінізації економічних процесів покликане бути стимулювання соціально-економічного розвитку територій. Позитивні тенденції економічного розвитку, наявність достатніх можливостей для працевлаштування та отримання гідної винагороди за свою працю тощо призупиняють процеси тінізації в економіці будь-якої країни та її регіонів. Проведено оцінку рівня тіньової економіки на основі прямого і непрямого (індикаторного) підходів. Виявлено, що з огляду на вагомість роздрібної торгівлі в економіці прикордонних регіонів (прикордонне розташування, активна участь місцевих мешканців у місцевому прикордонному русі, більш вагома частка сфери послуг тощо) та відносно нижчі рівні соціально-економічного розвитку, частка необлікованої господарської діяльності в офіційній економіці територій є вищою порівняно з її середнім значенням у країні. Представлено результати експертного опитування представників органів місцевої влади з питань соціально-економічного розвитку прикордонних областей в умовах дії Угоди про Асоціацію між ЄС та Україною. Зокрема, окреслено основні причини тінізації економіки, види економічної діяльності, у яких частка господарської діяльності, яка перебуває у «тіні», є найвищою, тощо. Виявлено, що тінізація економічної діяльності та доходів населення в середньо- та довгостроковому часових періодах створює передумови для відпливу факторів виробництва (у т. ч. робочої сили) за кордон і знижує інвестиційну привабливість прикордонних територій України. Також негативний вплив прикордонної торгівлі посилюється формуванням значної залежності від імпорту певних видів товарів, не сприяючи при цьому розвиткові внутрішнього виробництва; ухиленням від сплати податків та відповідно недоотриманням надходжень до місцевих бюджетів тощо.