ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ КРИПТОВАЛЮТИ БІТКОЇН ЯК ФІНАНСОВОЇ ІННОВАЦІЇ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - O. V. Perchuk,; I. M. Makarchuk,; L. M. Yaremenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Встановлено, що у сучасних умовах розвитку фінансових інновацій у сфері платіжних послуг предметом наукових дискусій є відносно новий і малодосліджений ринок криптовалюти. Розкрито об’єктивні передумови створення криптовалюти як інноваційного платіжного засобу заснованого на інформації. Криптовалюта стала викликом для фінансової системи України, оскільки її емісію та обіг не може контролювати центральний банк та інші державні регулюючі органи. Показано динаміку зростання капіталізації ринку криптовалют із домінуючою часткою біткоїна. І хоча криптовалюта не внесена до національного Реєстру платіжних систем, і є офіційно забороненою для обігу на території України, наша держава ввійшла до п’ятірки країн світу за кількістю користувачів різних біткоїн-гаманців. Визначено сильні сторони біткоїна, які зробили цю криптовалюту зручним міжнародним платіжним засобом з високим інвестиційним потенціалом. Висвітлено недоліки обігу криптовалюти як для пересічних споживачів, так і держави в цілому. Виокремлено основні загрози нерегульованого поширення криптовалюти для національних урядів. Ґрунтуючись на працях провідних зарубіжних науковців і експертів фінансового ринку, систематизовано фактори впливу на ціну біткоїна. Обґрунтовано можливості та перспективи розвитку ринку криптовалюти в Україні. У результаті дослідження встановлено, що криптовалюти зайняли свою нішу в платіжних системах і є конкурентоспроможними та надійними фінансовими інструментами. Зважаючи на динаміку росту капіталізації ринку криптовалют у світі, біткоїн є поки що найуспішнішим прикладом використання віртуальної валюти в інформаційній економіці. Оскільки процес віртуалізації сучасного суспільства невідворотний, економіка нашої держави має підтримувати курс на інноваційність шляхом вирішення низки технічних, економічних та правових питань щодо розвитку ринку криптовалют в Україні, спираючись на досвід провідних європейських країн.