ІНВЕСТИЦІЙНА ФУНКЦІЯ КАПІТАЛУ ТА ЇЇ ОБЛІКОВО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - V. S. Rudnytskyi,; V. A. Derii,; Ya. D. Krupka, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглядаються основні теорії капіталу, їхня інтерпретація, проблеми реалізації в системі обліку, подання у балансі та іншій фінансовій звітності. Капітал визнано як основну економічну категорію, важливий об’єкт обліку та критерій оцінювання ефективності діяльності підприємства. Визначено, що капітал є своєрідною інвестицією власників у діяльність та розвиток підприємства. Окрім традиційних підходів до трактування капіталу (як засобів виробництва, як майна та власності підприємства, як джерела формування майна), виокремлено також його інвестиційну функцію. Розглядаючи капітал з позиції обліку і балансу, досліджено його інвестиційні властивості, що вирізняють його серед інших джерел забезпечення господарської діяльності підприємства. Трактується кругообіг капіталу з позиції капіталізації витрат. Обґрунтовано вплив на результати діяльності підприємства, величину його капіталу, способів і термінів капіталізації, рекапіталізації, декапіталізації витрат. Діяльність підприємства, як динамічний процес, розглядається через призму взаємопов’язаних ланок єдиного циклу. Вона прирівнюється до реалізації цілісного інвестиційного проєкту. Сформований засновниками власний капітал, а також запозичені зі сторони фінансові ресурси вкладають в об’єкти інвестування і на основі створеного економічного потенціалу здійснюється операційна діяльність. Її результатом є одержання прибутку, який служить джерелом для повернення інвесторам вкладеного капіталу через дивіденди, відсотки або повторно спрямовується на розширення бізнесу. Надано пропозиції щодо розширення інформативності фінансової звітності стосовно капіталу з позиції його участі в інвестуванні, формування доходів, витрат і фінансових результатів від інвестиційної діяльності підприємства.