СТРАТЕГІЧНИЙ АСПЕКТ СОЦІАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - I. V. Zablodska,; I. V. Tiazhkorob,; K. I. Sieriebriak, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Актуалізовано, що все більшої значимості набувають соціальні програми бізнесу, реалізація яких позитивно впливає на регіональний розвиток. Зазначено, що особливо важливими такі проєкти є для регіонів, які в силу територіальних і кліматичних особливостей не в змозі залучити інвесторів. Зазначено, що на регіональному рівні реалізація соціального інвестування є проблематичною у зв’язку із відсутністю єдиного уявлення про соціальні інвестиції та системного підходу до соціального інвестування як процесу. Констатовано, що поняття соціальних інвестицій є багатозначним і багатоплановим, його можна розглядати щодо системного, організаційно-управлінського, функціонального (цільового), процесного, ресурсного, формального і структурного підходів. Акцентовано, що процес реалізації соціальних інвестицій передбачає складні та непрямі механізми повернення коштів. Підкреслено, що ефективність використання соціальних інвестицій обумовлена інформаційними, кількісними та якісними характеристиками. Зазначено, що напрямами прискорення процесу реалізації інвестицій у соціальну сферу є вдосконалення нормативно-правових методів регулювання соціально-орієнтованої інвестиційної діяльності. Визначено, що активізації процесу соціального інвестування як стратегії, націленої на підвищення капіталізації українських компаній та збільшення їхньої участі в розв’язанні соціальних проблем регіону, сприятиме формування нового змістовного підходу, що передбачатиме виділення функції реалізації соціальних програм за межі корпоративного контуру на основі партнерства громадянського суспільства, бізнесу та влади. Запропоновано використання міжнародного досвіду щодо застосування таких інвестиційних інструментів, як проведення конкурсів соціальних проєктів, реалізація волонтерських програм, розвиток соціального підприємництва, імпакт-інвестування.