ДОСЛІДЖЕННЯ ПРАКТИЧНИХ АСПЕКТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ БАНКУ - T. D. Girchenko,; O. V. Panchenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
На сьогодні маркетингові комунікації відіграють важливу роль у діяльності банків, оскільки це один з найважливіших елементів маркетингової діяльності. Як елемент маркетингової діяльності банківської установи, їх необхідно ретельно планувати, організовувати та контролювати. Необхідність забезпечення ефективності маркетингових комунікацій у банку випливає з того, що сьогодні споживачам складно орієнтуватися на ринку банківських послуг. Наявна конкуренція за кожного споживача на ринку банківських послуг спонукає банки до інтегрування маркетингових комунікацій. Банки постійно контактують зі споживачами банківських послуг, фінансовими інститутами і центральними банками. Для будь-якого банку необхідні взаємопов’язані комунікації, які постійно удосконалюються відповідно до змін зовнішнього і внутрішнього середовища. Зокрема, в епоху розвитку цифрової економіки маркетингові комунікації є передумовою підвищення ефективності банків і прибутковості їхньої діяльності. Розглянуто і досліджено практичні аспекти забезпечення ефективності маркетингових комунікацій банку. На структуру комплексу маркетингових комунікацій банку впливають такі фактори: рівень менеджменту банку, ступінь купівельної спроможності потенційного клієнта, стратегія просування банківських послуг, особливості комплексу маркетингових комунікацій конкурентів і фінансові можливості банку. Цифровізація (діджиталізація) банку передбачає модернізацію банківської структури, продуктів і каналів взаємодії з його клієнтами шляхом застосування сучасних технологій для підвищення ефективності маркетингових комунікацій, збільшення прибутку та його конкурентоспроможності. Цифровий маркетинг у банківській діяльності постійно розвивається, з’являються нові методи взаємодії з потенційними клієнтами.