ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РОЛІ ДЕРЖАВНИХ БАНКІВ В ЕКОНОМІЦІ КРАЇН СХІДНОЇ ЄВРОПИ ТА УКРАЇНИ - O. O. Lyubich,; G. P. Bortnikov,; A. O. Drobyazko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Банки за участі держави в капіталі (БУДК) посідають помітне місце в національних банківських системах більшості країн Східної Європи. У цьому регіоні БУДК є спеціалізованими і представлені в основному національними банками розвитку та експортно-імпортними банками. В Україні немає банку розвитку, а вітчизняний експортно-імпортний банк за профілем своєї діяльності реалізує універсальну модель бізнесу, яка охоплює обслуговування населення і корпоративних клієнтів, а також функцію «банк для банків». Для порівняльного аналізу обрано обсяги кредитних портфелів і дохідність активів. БУДК реалізують в основному чотири види національних стратегічних програм: розвитку інфраструктури, підтримки малого і середнього бізнесу, регіонального розвитку, усунення галузевих диспропорцій. Ці програми поділяють за продуктами на кредити, гарантії та субсидії. В окремих країнах БУДК також реалізують програми студентських позик, іпотечного кредитування, підтримки інноваційних і стартових підприємств грантами. Джерелами фінансування цих програм є капітал, кошти залучено від міжнародних фінансових організацій та запозичення шляхом емісії боргових зобов’язань. Здебільшого, такі програми реалізуються через партнерські фінансові установи та регіональні фонди. Показниками ефективності цих програм є обсяги кредитних портфелів, кількість підприємств, створених і збережених робочих місць. Якість і дохідність кредитних портфелів є другорядними питаннями, але також ураховуються в оцінці результативності роботи БУДК. На підставі порівняльного аналізу діяльності БУДК зроблено висновки про необхідність реалізації в Україні аналогічних програм, з урахуванням стадії розвитку вітчизняної економіки, галузевих і регіональних диспропорцій в економіці. По-перше, потрібно збільшити масштаби пільгового кредитування галузей і регіонів пріоритетного розвитку, з пропозицією кредитних продуктів, гарантій за кредитами і субсидій відсоткових ставок. По-друге, в ролі національного банку розвитку доцільно закріпити один із державних банків, що має пройти санацію активів, трансформувати ресурсну базу, вийти на внутрішні і зовнішні ринки запозичень. По-третє, трансформація державного банківського сектору в Україні має відбуватися паралельно із затвердженням Урядом України національних і регіональних програм кредитного стимулювання економіки. Для кожної програми фінансової підтримки, яка реалізується БУДК, доцільно встановити ключові показники результативності (т. зв. КРІ, кількісно вимірювані та якісні цілі) і забезпечити державний моніторинг досягнення цілей, коригування напрямів і пріоритетів у разі потреби.