ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АКЦИЗНИМ ПОДАТКОМ ПАЛЬНОГО В УКРАЇНІ - N. I. Atamanchuk,; N. S. Khatniuk,; N. М. Boreiko,; Y. Yu. Bakai, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
В умовах критичної залежності вітчизняного ринку нафтопродуктів від постачань імпортного палива, зростання попиту та цін на ринку нафтопродуктів в Україні питання удосконалення оподаткування імпортних операцій із вказаними товарами залишаються актуальними і потребують додаткового вивчення. Залежність від імпорту газу і нафти негативно впливає на стан вітчизняної економіки та несе загрозу енергетичній безпеці держави. Досліджено особливості акцизного оподаткування пального в Україні. Проаналізовано способи попередження порушень митного і податкового законодавства під час ввезення на митну територію України нафтопродуктів та товарів, що можуть використовуватися при незаконному виробництві автомобільного двигунного пального. Обгрунтовано необхідність вивчення і впровадження позитивного досвіду країн ЄС щодо диференціації ставок акцизного податку на пальне за певними критеріями для підвищення якості нафтопродуктів і регулювання негативного впливу від споживання нафтопродуктів на навколишнє природне середовище. Запропоновано застосування флуоресцентних хімічних добавок (євромаркерів, податкових маркерів тощо) з метою забезпечення цілісного контролю за обігом нафтопродуктів, попередження ухилення від сплати податків. Досліджено необхідність установлення визначеного переліку продуктів нафтохімічної і хімічної промисловості, які можуть використовуватись як сировина для виробництва автомобільного двигунного пального з відповідним розширенням і включенням їх до переліку підакцизних товарів. Наведено приклад вдалого регулювання ринку нафтопродуктів за рахунок зараховування до бюджетів місцевого самоврядування надходжень від акцизного податку за роздрібний продаж пального через автозаправні станції, що сприятиме удосконаленню механізму зарахування акцизного податку з пального до місцевих бюджетів і підвищенню зацікавленості органів місцевого самоврядування в Україні в його адмініструванні.