МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВ МАШИНОБУДІВНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - S. O. Haiduchenko,; A. P. Lelechenko,; S. V. Dobryn,; M. A. Kipa, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проведено аналіз та оцінювання сучасного фінансово-економічного стану машинобудівної галузі та вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на її функціонування. Визначено, що наявні виклики світової й української економіки обумовлюють високий рівень динамічності вітчизняних підприємств та їхньої адаптивності до змін ринкових відносин, що в сукупності може забезпечити їм фінансову стабільність, незалежність і конкурентоспроможність як повноправних суб’єктів господарювання. За таких умов актуалізується проблема підвищення ефективності діяльності підприємств у цілях нарощування власних фінансових ресурсів і залучення додаткових ресурсів із зовнішніх джерел фінансування, що є складним завданням в умовах зростання вартості запозичених коштів, інфляційних процесів, нестабільності цін на сировину та комплектуючі. Результати дослідження дають підстави стверджувати, що забезпечення безперервного і сталого функціонування підприємства можливе за рахунок раціонального управління наявними фінансовими ресурсами. Зокрема, запропоновано комплексний механізм управління фінансовими ресурсами підприємства, який ураховує комплекс цілей, планів та чинників впливу зовнішнього і внутрішнього середовища.