ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СУЧАСНИХ ПРОМИСЛОВИХ КОМПАНІЙ З УРАХУВАННЯМ IМОВІРНОСТІ ПРИПИНЕННЯ ЇХНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - S. V. Hushko,; O. A. Temchenko,; I. I. Kryshtopa, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Висвітлено теоретичні та практичні аспекти фінансової стійкості сучасних вітчизняних і зарубіжних промислових компаній із повним циклом видобутку і переробки корисної копалини. Виявлено, що в теперішній час не існує чітко розробленої універсальної системи кількісних і цільових індикаторів управління успішним та ефективним функціонуванням сучасних вітчизняних і зарубіжних промислових компаній в умовах невизначеності, економічної нестабільності та агресивності бізнес-середовища. На основі світового досвіду застосування ключових моделей множинного дискримінантного аналізу оцінки ймовірності банкрутства розроблено відповідні рекомендації, що відображають вплив негативних тенденцій на особливості функціонування сучасних промислових провідних компаній і вірогідність припинення їхньої діяльності в найближчій перспективі. Отримані наукові результати та відповідні фінансово-економічні розрахунки доцільно використовувати в контексті ухвалення обґрунтованих управлінських заходів на сучасних вітчизняних і зарубіжних промислових компаніях щодо забезпечення успішного функціонування та підвищення ефективності їхньої виробничо-господарської діяльності з можливістю посилення конкурентних позицій на зовнішньому ринку залізорудної сировини шляхом упровадження програм фінансового оздоровлення та антикризових заходів з метою вирішення пріоритетних завдань оновлення енергомістких і фізично спрацьованих технологічних комплексів. На основі системних досліджень запропоновано науково-методичний підхід до обґрунтування впливу ключових аспектів функціонування сучасних вітчизняних і зарубіжних промислових компаній на результативність їхньої діяльності з урахуванням упровадження фінансових стратегій підтримки і подальшої ефективної експлуатації родовищ корисних копалин у складних умовах господарювання.