ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ЗАЙНЯТІСТЬ В МАЛОМУ І СЕРЕДНЬОМУ БІЗНЕСІ В УКРАЇНІ - I. V. Zhurakovska,; R. V. Sydorenko,; T. O. Shmatkovska,; I. I. Brodska, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
У малому і середньому підприємництві зайнята переважна більшість усього офіційно працевлаштованого працездатного населення країни. На кількість зайнятого населення в суб’єктів малого і середнього підприємництва суттєвий вплив мають зовнішні фактори, що залежать від заходів, які реалізуються державними органами для стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу в країні. У науковій літературі різних країн виявлено напрацювання, що ґрунтувались на дослідженні таких проблем шляхом проведення опитування серед представників малого і середнього підприємництва. Недосконалість чинних державних програм підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу зумовлює нагальну потребу в аналізі їхньої відповідності сучасним ринковим умовам. Проведене дослідження включає аналіз впливу різних зовнішніх факторів на чисельність зайнятих у малому і середньому бізнесі. Доведено, що значна кількість негативних факторів впливу на малий і середній бізнес, які зазначені в державних програмах підтримки та розвитку, насправді не мають суттєвого впливу на ефективність діяльності таких суб’єктів господарювання. Погляди представників малого і середнього бізнесу та державних органів на головні проблеми діяльності не збігаються. З метою збільшення чисельності зайнятих у малому і середньому бізнесі пропонуємо перенести акцент програм державної підтримки і розвитку на встановлені нами основні фактори впливу.