ВПЛИВ ЛІДЕРСЬКОГО ПОТЕНЦІАЛУ НА РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ МАЛОГО I СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - I. A. Ignatieva; A. Y. Serbenivska; T. V. Havrylenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Сьогодні провідні економіки ключовою формою господарювання визнали малий бізнес як особливий вид господарської діяльності та один із важелів формування і функціонування національної економіки. Але здебільшого розвиток МСБ ставлять у залежність від особливостей державної підтримки і пільгового оподаткування. Водночас реальним фактором реалізації викликів є людський ресурс як основний фактор розвитку економіки. Тому розглядається проблема подолання викликів у розвитку МСБ — особливості розвитку людських ресурсів у напрямі формування лідерського потенціалу, — що є найбільшою цінністю в будь-якій організації, але в той же час вони є найменш передбачуваними для менеджменту. Саме людський ресурс (human resources) є фактором, який визначає цілісний або непослідовний характер будь-якої діяльності. Викладено результати дослідження особливостей розвитку лідерського потенціалу та його вплив на результативність малого і середнього бізнесу. Визначено індикатори виміру лідерського потенціалу економіки країни і кореляційний взаємозв’язок між індексом результативності МСБ, індексом легкості бізнесу та індексом розвитку людського потенціалу. Методологічною основою дослідження є система загальнонаукових і спеціальних методів, що дозволило дослідити вплив феномену лідерського потенціалу на економіку малого і середнього бізнесу. Проведене дослідження базувалося на використанні: методу порівняння, узагальнення — для уточнення та формалізації сутності поняття, кореляційно-регресійного аналізу — для побудови багатофакторних регресійних моделей, розрахунку прогнозних значень інтегральних показників лідерського потенціалу в кожній підсистемі, оптимізації підсистем, визначення ступеня впливу лідерського потенціалу на рівень розвитку малого і середнього бізнесу; графоаналітичного методу — для надання наочності матеріалу та схематичності зображення низки теоретичних і практичних положень дослідження. Для проведення комплексного аналізу застосовувалися методи комп’ютерного оброблення, аналізу і відображення інформації за допомогою програм Microsoft Excel, STATISTICA. Інформаційною базою є статистичні матеріали Державної служби статистики України, офіційні публікації міжнародних організацій, експертні оцінки рейтингових агентств, монографічна література, фундаментальні наукові розробки вітчизняних і зарубіжних авторів, матеріали наукових конференцій, вітчизняні й зарубіжні публікації, електронні ресурси мережі «Інтернет» тощо [7—10].