ОРГАНІЗАЦІЯ ПЕРВИННОГО ОБЛІКУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ ВІДОБРАЖЕННЯ В ОБЛІКОВІЙ ПОЛІТИЦІ ПІДПРИЄМСТВА - O. V. Kravchenko,; Ya. P. Pasternak, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розглянуто питання організації бухгалтерського обліку виробничих запасів, досліджено порядок формування облікової політики підприємств в частині організації обліку запасів. Проаналізовано основні невирішені питання, пов’язані з організацією обліку запасів. На підставі проведених досліджень установлено, що бухгалтерський облік спрямований на управління, а облікова політика є одним з елементів системи обліку, тому її варто розглядати у взаємозв’язку з управлінням, оскільки в сучасних умовах основне спрямування облікової політики — вплив на результати управління, тобто на ухвалення управлінських рішень. У результаті дослідження встановлено складові елементи облікової політики в частині організації обліку виробничих запасів, інформацію про які потрібно вказати в Наказі про облікову політику підприємства. Але слід зазначити, що наведені елементи не є вичерпними, і підприємство може їх розширювати та доповнювати, ураховуючи свої інформаційні та технологічні потреби. На основі аналізу реквізитного складу первинних документів з обліку руху запасів та вивчення потреб системи управління підприємством розроблено і запропоновано новий документ «Відомість використання палива», який має такі реквізити: назва підприємства; марка і державний номер автомобіля, причепа; відомості про вантаж; інформація про замовника; дані про витрати пального; показники спідометра на початок і на кінець дня; одиниці вимірювання; посади, ПІБ та підписи відповідальних осіб. Запропонований перелік реквізитів є оптимальним і містить усі обов’язкові, а також і додаткові реквізити, які є елементами зручності. Використання цього документа в повному обсязі забезпечить надходження інформації щодо витрат пального на підприємстві. Для раціональної організації обліку запасів на підприємстві необхідно забезпечити ефективну організацію документообігу на всіх стадіях обліку запасів, затвердити форми первинних документів з обліку запасів. Складання графіка документообігу відомості використання пального охоплює етапи створення, перевірки, обробки та зберігання документа. Розроблений графік документообігу відомості використання пального сприяє поліпшенню роботи бухгалтерської служби, зниженню випадків несвоєчасної обробки документів, їхньої втрати, скороченню термінів складання звітності, підвищенню відповідальності працівників усіх рівнів за своєчасність їх складання, використання та опрацювання.