АНАЛІЗ РАЦІОНАЛЬНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ ВЕНЧУРНИХ КОМПАНІЙ ЗА КРИТЕРІЄМ ВАРТОСТІ - I. M. Riepina,; M. Yu. Kuzhel,; O. М. Halytskyi,; D. V. Lisovenko,; A. V. Fedchenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Мета статті полягала в дослідженні методичного інструментарію проведення аналізу раціональності інвестиційних рішень венчурних компаній за критерієм вартості. Це пов’язано з тим, що аналізом раціональності інвестиційних рішень саме венчурних компаній у даний час займається невелика когорта вчених. Переважна більшість дослідників аналізують процес створення венчурного бізнесу і його здатність фінансувати розробку інноваційних продуктів і послуг, а питання менеджменту вартості венчурних компаній залишаються нерозглянутими. Виходячи з поставленої мети було проаналізовано стан розвитку венчурного бізнесу за участі корпоративного ринку в глобальних венчурних угодах, глобальному венчурному фінансуванні, розмір глобальної медіани угод венчурного фінансування за стадіями реалізації інноваційної підприємницької ідеї. Результатом статті стала систематизація теоретико-методичного інструментарію аналізу раціональності інвестиційних рішень венчурних компаній за критерієм вартості. Головним критерієм раціональності інвестиційних рішень виступає можливість повернення в перспективі вкладеного капіталу. Тому більшість світових венчурних компаній простежує абсолютну і відносну величини повернення інвестицій. Найбільш успішними вважаються вкладення з триразовим збільшенням вартості повернутого капіталу. Однак вони зазвичай займають невелику частку таких інвестиційних рішень (до 5 %). Решта балансують на межі нульового значення. Розглянувши стан розвитку венчурного бізнесу, теоретико-методичний інструментарій обґрунтування ухвалення інвестиційних рішень, який можна покласти в основу аналізу їхньої раціональності для венчурних компаній за критерієм вартості та окремі показники оцінки результативності венчурного фінансування дослідження дозволили зробити такі узагальнювальні висновки: інвестиційне рішення венчурної компанії є раціональним, якщо воно дозволяє збільшити її вартість в майбутньому; моделі раціонального інвестування беруть до уваги два основні критерії: прибутковість і ризикованість; не існує чітко сформульованих чинників, що визначають вартість венчурної компанії; усі моделі мають певні обмеження і складності щодо їхнього практичного застосування.