ОЦІНКА ПЕРСПЕКТИВ РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН ЛАТВІЇ I КРАЇН ПІВДЕННО-СХІДНОЇ АЗІЇ - I. Stecenko,; A. Alekseev, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проаналізовано експортно-імпортні операції Латвії з країнами Азії. Ґрунтуючись на ухвалені 2015 року ООН Резолюції сталого розвитку 2030, де в сімнадцяти цілях і 169 задачах представлено концепцію розвитку світу до 2030 року. Зближення Європи і Азії за допомогою торговельного співробітництва, безумовно, призведе до поглиблення економічних відносин між регіонами. Використовуючи торгові стратегії Кругмана, Ланкастер і Кревіса, проведено аналіз експортно-імпортних операцій між країнами Південно-Східної Азії і Латвією. Особливо сфокусовано увагу на основних партнерах Латвії в Південно-Східній Азії: Китайська Народна Республіка, Гонгконг, Тайвань, Японія, Південна Корея і Сінгапур. Проведено аналіз розрахованого обсягу експорту в країни за період з 2015 року до 2017-го, а також проведено аналіз експортованих Латвією товарів; виявлено лідерів експортних операцій із країн Південно-Східної Азії. Базуючись на статистичній базі Латвії, особливу увагу приділено розрахунку і класифікації товарів, що експортуються у країни Південно-Східної Азії. У результаті аналізу виявлено, що основними товарами експорту в Південно-Східній Азії є машини, механізми та електричне обладнання, мінеральні продукти. Аналіз дозволив ранжувати країни Південно-Східної Азії за обсягом експортованих товарів. З огляду на обсяги торгівлі Латвії та досліджуваних країн запропоновано посилювати роль МСБ у торгівлі між регіонами. Проведено аналіз кількості фірм малого і середнього бізнесу Латвії за 2015—2017 роки, а також обґрунтовано включення в торговельні відносини Латвії і країн Південно-Східної Азії МСБ країни.