ОЦІНЮВАННЯ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - G. M. Azarenkova,; O. G. Golovko,; K. V. Oryekhova,; O. V. Salenko,; A. V. Maiboroda, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розроблено методичний підхід до оцінювання фінансової безпеки суб’єктів господарювання, що належать до сфери управління Міністерства оборони України. Його відміною рисою від наявних є: визначення інтегральних фінансових показників (майнового стану, ліквідності, фінансової незалежності, ділової активності та рентабельності); а також установлення рівнів їхньої вагомості та нормативних значень. Апробація запропонованого методичного підходу підтвердила його уніфікованість і дозволила визначити рівень фінансової безпеки, сильні і слабі сторони економічної діяльності, поліпшити процес ухвалення управлінських рішень, пов’язаних з оновленням майнового становища, зміцненням ліквідності, фінансової незалежності, прискоренням ділової активності та підвищенням рентабельності. Розроблено методичний підхід до прогнозування фінансової безпеки, який відрізняється від наявних виділенням як результуючої ознаки — коефіцієнта рентабельності власного капіталу і факторних ознак — коефіцієнта маневреності власного капіталу, коефіцієнта оборотності активів, коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості, коефіцієнта оборотності власного капіталу, коефіцієнта рентабельності діяльності.