МЕТОДИКА ОЦІНКИ ОБСЯГУ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ - V. Yu. Ilin; T. P. Nazarenko; I. V. Suprunova; I. V. Tomashuk; A. А. Shevchenko (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Тіньова економіка на перехідному етапі розвитку України стала невід’ємною частиною економіки, почала вирішувати низку макро- та мікроекономічних завдань держави. Сьогодні тіньовий сектор економіки має значний вплив на всі соціально-економічні процеси, які відбуваються в державі. Але частка тіньової економіки у валовому внутрішньому продукті сьогодні є такою великою, що становить загрозу національній безпеці. Значний рівень тіньової економіки призводить до криміналізації суспільства, зростання корупції, формування в державі атмосфери правового нігілізму. Намагання ухилитися від сплати податків наносить суттєвий збиток бюджету України. Це, у свою чергу, звужує можливості переходу до моделі соціальної держави, бо зменшує ресурси на оновлення інфраструктури, соціальні виплати, медичні та інші соціальні послуги для населення. Офіційні оцінки обсягу тіньової економіки різними державними установами мають значні розбіжності. Некоректна оцінка впливу тіньової економіки на всі сфери діяльності країни призводить до нерелевантних оцінок соціально-економічних процесів та їхніх тенденцій, прорахунків у формуванні внутрішньої і зовнішньої політики України. Тіньову економіку досліджували багато вчених, але у значній кількості праць за цією темою навіть відсутні обґрунтовані дані про тіньову економіку. Тому нагальним завданням стає розроблення алгоритму оцінки тіньової економіки. Для цього проаналізовано різні термінологічні підходи до визначення тіньової економіки та її складових. Проведено класифікацію наявних методологічних підходів до виявлення та оцінки масштабів тіньової економічної діяльності. Запропоновано і обґрунтовано математично коректний метод оцінки обсягу тіньової економіки, придатний для використання на практиці. Аналіз отриманого математичного рівняння показав, що можливо математично точно сформулювати умови сталого рівня тіньової економіки та зростання обсягу тіньової економіки. Математично точним стала оцінка корелювального функціоналу обсягу тіньової економіки.