СТРАТЕГІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: УКРАЇНА ТА ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПРОЦЕС - V. G. Boronos,; O. V. Shkarupa,; N. B. Demchyshak,; L. Sineviciene,; T. G. Kubakh, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Розкриваються наукові підходи до створення стратегічних орієнтирів євроінтеграційних процесів, заснованих на прогнозуванні індикаторів інноваційного розвитку з урахуванням міжнародного досвіду. Це дозволить досягти ефективності процесів регулювання інноваційної діяльності в національній економіці і прискорити темпи його розвитку. Запропоновано визначити відповідні індикатори інноваційної активності для просування інноваційних змін на основі аналізу загального інноваційного індексу країн з використанням економетричних інструментів. Характеристики процесу впровадження інновацій в Україні приведені у відповідність з окремими компонентами загального індексу інновацій, який, згідно з результатами розрахунку Європейського табло інновацій, дає уявлення про різні категорії країн-інноваторів з точки зору ступеня інноваційного забезпечення економіки. На основі аналізу міжнародної статистичної звітності встановлені тенденції розвитку індексу інновацій в Україні на короткостроковий період. На основі методу Гомперца показано, як буде змінюватися динаміка кожного показника, в залежності від отриманих прогностичних значень індексів інноваційного розвитку. Це дозволяє визначити значимість інструментів регулювання і сформувати відповідні прогнози. Методологія пошуку інструментів регулювання в системі управління інноваційним розвитком розробляється в залежності від необхідності негайного втручання менеджменту в процес стимулювання інноваційних змін. Стратегічні орієнтири управління інноваційним розвитком формуються в залежності від отримання бажаних результатів. Зміст інструментів пропонується в залежності від пріоритетів євроінтеграційної активності і впливу менеджменту на формування реформ, що забезпечить націлювання інноваційних регуляторних ініціатив саме в тих напрямках, де підтимка інноваційної активності буде найефективніша.