КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПРОМИСЛОВОГО КЛАСТЕРУ РЕГІОНУ НА ОСНОВІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ТА ПРОВІДНИХ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ - M. Р. Butko,; N. V. Ivanova,; O. V. Popelo,; G. M. Samiilenko, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Проведено ґрунтовний аналіз сучасних праць вчених, які присвячені дослідженню регіонального економічного розвитку через функціонування кластерів. З’ясовано наявність великої кількості наукових доробок в світі та в Україні з цієї проблематики, що свідчить про складність та багатоаспектність досліджуваного процесу кластеризації та актуальність його подальшого дослідження. Подальше вивчення Європейського досвіду в сфері кластеризації в даній статті виявило понад п’ятдесятирічний інтерес та активізацію практичних дій у становленні кластерного принципу розвитку економіки європейських країн. Для більш ґрунтовного розуміння механізму запровадження та розвитку кластерного принципу різних країн Європи було проведено аналіз кластерного досвіду в таких, як Італія, Австрія, Данія, Фінляндія, Франція та виявлено їх особливості. Зокрема, з’ясовано рушійні фактори та передумови кластеризації; заходи, які сприяли становленню та розвитку кластерів, прийняті концепції кластерів, особливості впровадження та розвитку кластерної моделі, а також наслідки та результати кластеризації. Проведено аналіз галузевого спрямування кластеризації промисловості західноєвропейських країн, на основі якого зроблено висновки про те, що кластерна політика повинна проводитися в сферах діяльності, що визначають перспективну спеціалізацію економіки регіону і мають високий потенціал зростання і конкурентоспроможності. На основі Європейського досвіду щодо формування та розвитку кластерних структур та особливостей впровадження процесів кластеризації та стану функціонування промисловості в сучасних умовах в Україні запропоновано концептуальну схему побудови кластеризації промисловості регіону, яка полягає в послідовному виконанні таких етапів як проведення безпосередньо кластеризації з врахуванням наявного потенціалу регіону, його інноваційних, інвестиційних та інших ресурсів; розробка стратегії з реалізації кластерних ініціатив; моніторинг, регулювання та контроль за діяльністю кластера. При цьому позитивні зрушення в промисловості регіону, на нашу думку, позитивно вплинуть на активізацію інноваційно-інвестиційного розвитку, міжрегіональних зв’язків, перспективних напрямів діяльності, підвищення рівня конкурентоспроможності продукції і послуг.