КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ПІДПРИЄМСТВ - O. Ye. Gudz,; P. A. Stetsiuk, (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Аргументовано концептуально-методологічні засади формування системи управління фінансовими ресурсами підприємств. Установлено, що специфікою економічного середовища діяльності вітчизняних підприємств є обмеженість власних фінансових ресурсів, значні обсяги поточної кредиторської заборгованості, низький рівень капіталізації банківської системи і дефіцит довгострокових кредитних ресурсів, деформації у розвитку фондового ринок України. Означене зумовлює необхідність адаптації до цих особливостей і трансформації системи управління процесами формування та використання їхніх фінансових ресурсів. Розкрито економічну природу, системний характер та особливості управління фінансовими ресурсами на мікрорівні. Наведено концептуальну модель системи управління, яка включає характеристику і послідовність етапів цього процесу, моделювання фінансового забезпечення, інструменти управління фінансовими ресурсами. Визначено безпосередню залежність трансформації системи управління фінансовими ресурсами підприємства від вибору фінансової стратегії та охарактеризовано евентуальні стратегічні орієнтири його фінансової діяльності. Ідентифіковано найбільш суттєві аспекти фінансової політики в контексті формування і використання фінансових ресурсів. Установлено алгоритм розподілу фінансових ресурсів за окремими конкуруючими напрямами їх використання, на основі якого реалізується запропонована концептуальна модель управління. Він передбачає аналіз формування і розвитку фінансового потенціалу підприємства, прогнозування основних тенденцій зміни зовнішнього економічного оточення, визначення потреби у фінансових ресурсах та об’ємних і часових параметрів її забезпечення, організацію реалізації запланованих заходів. Розкрито методичні підходи, на основі яких здійснюється реалізація алгоритму. Встановлено ключові обмеження для забезпечення раціонального розподілу фінансових ресурсів. Практичне використання розробленого науково-методичного інструментарію дає можливість оптимізувати структуру джерел формування фінансових ресурсів підприємства та ефективно розподіляти їхні обмежений обсяг між конкуруючими напрямами використання.